LURE LAKEBAR PROJECT | ALEXANDRIA, MN

This project was a complete renovation of both the interior and exterior of an existing restaurant/bar. The entire interior was gutted and removed except the exposed truss system, and the corrugated metal on the vaulted ceilings.  All wall finishes are new, including new brick to emulate old exterior warehouse walls, Amish rough-sawn board and batten walls, and repurposed aged-patinated corrugated metal. The restaurant ceiling features repurposed barn beams from the late 1800s and early 1900s. The centerpiece of the restaurant is a custom concrete bar top that was poured in place and finished with steel and cut timbers from authentic barn beams. A custom hanging liquor rack was constructed from fabricated steel suspended from repurposed douglas fir barn beams. It was engineered to hold over 400 bottles of liquor and has integrated custom accent lighting. Three custom ‘barrel booths’ were made using 75-year-old wooden silo boards and steel. The floors consist of both existing and new concrete polished to a smooth finish. Other areas of the restaurant have tile flooring with custom accent features such as LED lighting. Because of the different elevations of the floor, the restaurant features a custom railing system designed to accent the custom bar. Real field stone wainscot accents throughout the building help to ground the large structure. A dual-sided fieldstone fireplace helps to bring the outdoors inside. All the furniture was custom-designed to blend with the overall “Lure” aesthetic. The kitchen remodel included adding new walls and updating the ceiling to comply with all health code requirements.

The entire plumbing and electrical systems were upgraded and significantly enhanced with state of the art features. The entire lighting and sound system can be controlled from an iPad. All the light fixtures [interior and exterior] were upgraded to LED lighting.

On the exterior, everything was replaced except the metal roof. The siding is a cement board product featuring two styles, board and batten, and shakes. All of the soffit and fascia were upgraded to a commercial-grade metal material. The doors and windows were replaced with a commercial syle black aluminum material to achieve clean lines both inside and out. The exterior utilizes a fieldstone wainscot in conjunction with stone column bases with brick accents. A new custom deck with an aluminum pergola was installed adjacent to the outdoor fireplace. During the project, we connected the structure to the cities’ waterline which allowed for the elimination of the fire suppression tank. This upgrade provided space for new mechanical rooms and additional storage areas.  A custom exterior pet watering station was constructed of brick and granite so that pets could also enjoy a refreshing drink on the patio with their human counterparts. A new rubber roof was installed to replace the existing flat roof areas. The air handling units on the roof were replaced to ensure the proper ventilation throughout the restaurant. A privacy fence was constructed for an employee patio area.

BEFORE

AFTER

IN PROGRESS

AFTER